1. Spis i sæson
De mest bæredygtige grøntsager, frugter og bær er dem, som er i sæson, hvilket betyder, at de er dyrket på friland og i danske væksthuse uden opvarmning. De sætter et langt mindre klimaaftryk end frugt og grønt fra opvarmede drivhuse og importerede grøntsager, især når de bliver fløjet ind fra udlandet.
Vintersæsonen er måske den tid på året, hvor vi kan supplere med importeret grønt. Faktisk er det mere bæredygtigt at spise sydspanske frilandstomater end lokale tomater fra opvarmede drivhuse. Det er et typisk eksempel på kompleksiteten i de bæredygtige valg.
2. Sluk tørsten i vand
Til at slukke tørsten findes der ikke noget mere bæredygtigt end vand fra hanen, så husk drikkedunken! Ved at skære ned på forbruget af søde drikke og juice på dåse, flasker og kartoner, nedbringer vi samtidig vores klimaaftryk.
Vin sætter et tydeligt klimaaftryk — ikke mindst på grund af transport, så her er lokale øl et mere bæredygtigt alkoholvalg. Mælk hører heller ikke til bæredygtige drikke, mens plantebaseret drikke — trods forarbejdning, emballage og transport — er mindre klimabelastende.
3. Undgå madspild
Ca. 1⁄3 af al mad, der produceres i verden, kasseres. Det er et kæmpe ressourcetab! I vores del af verden smider vi fin og spiselig mad ud som for eksempel krumme agurker og krogede gulerødder. I hjemmene smider vi mest ud på grund af dårlig planlægning, så det er en rigtig god idé at lave en madplan og undgå impulskøb.
- Tjek dit køleskab og din fryser, inden du handler.
- Gem rester, og spis dem, mens de er gode, eller frys dem ned til en anden dag med restemad på menuen.
- Læs mere: Sådan undgår du madspild
4. Spis frugt og grønt
Alle produkter fra planteriget hører til de fødevarer, der afsætter mindst klimaaftryk. Derfor er det en god idé at lade grøntsagerne spille hovedrollen på tallerkenen. Skal der fisk, kød eller æg på menuen, så lad det indgå som tilbehør.
I retter som supper, måltidssalater, wok og gryderetter er det ingen sag at bruge løs af grøntsagerne, og der kan gå helt sport i at lave sine livretter med grøntsager som omdrejningspunkt frem for kød.
5. Spis bælgfrugter
Når vi skruer ned for kødet, er der brug for andre proteinkilder, der mætter godt. Bælgfrugter er en oplagt proteinkilde og tæller bl.a. tørrede bønner, linser, ærter og kikærter. Brug bælgfrugterne i saucer, supper, vafler, brød og bagværk, simrende gryderetter og mættende salater. De kan også blendes til lækre cremer, patéer og hummus, der er oplagt som pålæg.
6. Spis efter 80/20-princippet
Hvis vi erstatter kødet med madvarer som ost, mælkeprodukter, fisk og skaldyr, batter det desværre ikke så meget, som det kunne. Både smør, syrnede mælkeprodukter og ost er ganske klimabelastende. Heller ikke føde fra hav- og dambrug går fri, da rejer udleder næsten lige så meget CO2 som oksekød pr. kilo.
En måde at finde en bæredygtig vej i alle de komplekse valg kan være at spise efter et 80/20-princip, hvor mindst 80 % af vores mad er vegetabilsk og maks. 20 % er animalske produkter.
Her får du vores bedste opskrifter uden kød
7. Køb lokalt
Jo mindre transport, der skal tilbagelægges, før du kan sætte maden på bordet, jo bedre. Vælg derfor så meget lokal mad som muligt. Dog skal vi ikke boykotte de importerede varer helt, men blot vælge udenlandske varer, som vi ikke selv producerer, for eksempel krydderier, soja-sauce, sesamfrø og vanilje. Her kan vi også tage 80/20-princippet i brug ved at vælge mindst 80 procent lokalt og maks. 20 procent globalt.
8. Spis kartofler
Kartofler er en af de afgrøder i verden, der afsætter det mindste klimaaftryk, men de er med tiden blevet udkonkurreret af pasta, ris og andre kornprodukter, der er hurtigere at tilberede. Ris er en af de planter, der sætter størst klimaaftryk, mens pasta står for knap halvdelen af ris' klimaaftryk.
Tænk derfor masser af kartofler ind i din kost. Sommerens nye kartofler er perfekte til madder og i salater, mens vinterkartofler er gode bagte, ovnstegte, friterede, pandestegte, mosede, på pizza, i gratiner, som chips og i supper. Se opskrifter her!
9. Spis mindre kød
Kød er en af de madvarer, der gør den største forskel at skære ned på, når vi vil leve mere bæredygtigt. Særligt drøvtyggere som køer og lam udleder store mængder drivhusgasser, mens grise og fjerkræ er mindre klimabelastende. Det er derfor en god idé at indføre vegetariske dage i løbet af ugen og generelt bruge mindre kød i madlavningen. For eksempel smager favoritter som pastaretter, burgere, lasagne og frikadeller stadig skønt i grønne udgaver.
Prøv vores vegetariske madplan, der giver dig nye, grønne retter hver uge.
10. Bæredygtigt køkken
Små skridt gør en forskel. Undgå for eksempel at lade vandhanen løbe, fyld opvaskemaskinen helt op, og tænd først ovnen, når du skal bruge den — eller overvej at bruge en brødrister, hvis du blot skal varme et par boller.
Brug karklude og skuresvampe uden mikroplast, og læg låg over maden i stedet for alufolie, der er meget ressourcekrævende at fremstille. Sørg for at sortere dit affald, og brug en kompost, så vi bringer alt uforarbejdet plantemateriale tilbage i naturens kredsløb.
Læs mere: Så længe holder maden sig i fryseren.
Opskrifter til inspiration
Linselasagne med aubergine og gulerødder
Grønne frikadeller med avocadodip
Karrygryde med kikærter og blomkål
Falafel-bowl med avocado og rødløgssalat
Blomkålsgratin med sprød spidskålssalat